Styrning

Ljusbord

Dimmer

Switchpack

Controller 230V

Controller lågnivå

Controller strobe

DMX Utrustning

Moving

Rörligt ljus

Färgväxlande arm.

Färgväxlare

Strålkastare

Fresneller

PC's

Profiler

Flodljus

Studiobelysning

Följestrålkastare

Skensystem

Övriga strålk.

PAR

PAR's

PAR's on BAR's

PAR Effekter

Effektljus

LED

Discoeffekter

Stroboscope

Projektorer

Saftblandare

UV

Neon

Laser

Slingor

Ljusskyltar

Effekter

Spegelbollar

Eldar

Skytracker

BSK Maskiner

Rökmaskiner

Fläktar

Transformatorer

Interiörbelysning

Kristallkronor

Takarmaturer

Lysrör

Kabel

Signalkabel

24V kabel

230V kabel

Hybridkabel

230V multikabel

Trefaskabel

Motorkabel

Elcentraler

Tillbehör Kabel

Strömfördelning

Stativ & Truss

Stativ

Autopoler

Ladder

Truss 3-kant

Truss 4-kant

Ground support

Telfrar

Hissar

Rigging

Övrigt

Kommunikation

Lite Info om Ljus
Watt (W) effekt, anger den nominella elektriska effekten, då lampan är ansluten till den spänning den är avsedd för, och säger egentligen ingenting om hur mycket ljus en lampa avger. En 40W glödlampa ger ungefär lika mycket ljus som en 7W LED-ljuskälla men LED-lampan har en väsentligt mycket lägre energiförbrukning.

Kilowattimme (kWh) energiåtgång, är helt enkelt effekten i kilowatt multiplicerat med tiden i timmar. 1st 1000W lampa som är tänd under en hel mässdag (10tim) förbrukar således 10kWh.

Lumen (lm) ljusflöde, är ett mått på det totala ljusflödet från en ljuskälla, d.v.s. mängden ljus ljuskällan avger i alla riktningar. Lumen ar det mest relevanta måttet för rundstrålande lampor, men anger inte hur mycket energi en ljuskälla förbrukar.

Lux (lx) illuminans, är ett mått på hur mycket ljus som träffar en yta. 1 lux = 1 lumen per kvadratmeter. Lux mäts på eller vid den belysta ytan.

Candela (cd) ljusstyrka, anger ljusstyrkan i en viss riktning och är mest relevant för riktade ljuskällor. Om två reflektorlampor med samma totala ljusflöde i lumen jämförs, har den med minst spridningsvinkel den högsta ljusstyrkan i candela. Från början härleddes enheten 1cd = 1 stearinljus, alltså den ljusstyrka ett stearinljus (vaxljus) avgav. I England var definitionen tidigare för 1cp (candlepower) när ett rent spermaceti vaxljus med vikten 1/6 pound brann med en hastighet om 120 ”grains” /h. Numer finns en mer vetenskaplig framräkning av en Candela. 1cd = 1/683 watt per steradian, från 1979. Steradian = rymdvinkel (sr).

Grader (°) spridningsvinkel, brukar anges för riktade ljuskällor (reflektorlampor) och anger bredden på ljuskäglan. Anges 1 värde är käglan rund, vid 2 värden är käglan rektangulär. Storleken på en ljuskägla som träffar en yta beror på både avståndet mellan ljuskälla och yta, samt spridningsvinkeln hos ljuskällan eller armaturen.

Kelvin (K) färgtemperatur, anger ljusets färg inom det ”vita” området. Högre Kelvin värde = vitare eller ”kallare” ljus. Lägre värde = gulare och ”varmare” ljus. Kan variera från ca: 2100K till över 10000K. Allt under 3000K brukar kallas varmvitt.
En glödlampa har en färgtemperatur på ca: 2700K.

Ra-värde (Ra) färgåtergivning, ett mått på hur bra ljuset återger färger hos belysta objekt. Ra100 är det högsta värdet. Högt värde på LED är Ra90. Både dagsljus och glödljus (halogen) har Ra100.
|  © 2020  |  LIGHT TRADE AB  |  +46(0)8-715 40 80  |  VÄRMDÖVÄGEN 746  |  132 35 SALTSJÖ-BOO  |  SWEDEN  |
Öppet vard. 9-17 lunch 12-13.Priserna är exklusive moms. Vi förbehåller oss rätten att ändra priser och data utan avisering.
+46(0)8-715 40 80  |  VÄRMDÖVÄGEN 746  |  132 35 SALTSJÖ-BOO